3.3 Digitaal produceren neemt toe

Op maat en op gewenste tijdstip

De klassieke fabricagemethoden – massaproductie in grote fabrieken, waarbij veelal enorme hoeveelheden grondstoffen, voorraden en veel bewerkingen nodig zijn om uniforme producten te produceren – worden geleidelijk aan verdrongen door digitale manieren van produceren, bijvoorbeeld via 3D-printen. Bij digitale methoden worden producten op maat, op het gewenste tijdstip en in de gevraagde hoeveelheden gemaakt. Op dit moment zien we daarvan al voorbeelden. Je bent op zoek naar een leuke bank voor thuis. Je gaat niet naar een meubelwinkel, maar download op jouw computer een ontwerp dat je aanspreekt. Vervolgens laat je dit 3D-meubelontwerp uitprinten bij een printbedrijf, dat je zelf kunt selecteren.
Een ander voorbeeld: Liefhebbers van exclusieve schoenen scannen met een app op hun smartphone hun eigen voeten, selecteren het type schoen en de gewenste kleur en mailen het 3D-model door naar een 3D-printshop, waar de schoenen uitgeprint worden. Je kunt ze daar ophalen of thuis laten bezorgen.

Digitaal op maat en op het gewenste tijdstip produceren zal bij steeds meer producten de toekomst worden. Maar dit betekent niet dat klassieke fabricagemethoden het komende decennium zullen verdwijnen. Voor massaproductie zullen deze methoden voorlopig veelal goedkoper en sneller zijn.

 

De nieuwe ‘makers’

Niet alleen in bedrijven maar ook daarbuiten, in de ‘huiskamers’, worden steeds meer internettoepassingen geïntroduceerd. In combinatie met nieuwe technologie en de digitale beschikbaarheid van de noodzakelijke (technische) informatie, wordt het steeds gemakkelijker, voor iedereen, om zelf producten en diensten te ontwikkelen. In verschillende steden in de wereld, ook in Amsterdam, is er een zogeheten ‘makers'-beweging ontstaan. Een goed beeld daarvan kun je hier vinden.

10