3.4 Software is eating the world

Software gaat de dienst uitmaken

Steeds meer bedrijven en sectoren ‘draaien’ op software. Slimme software regelt (online) productieprocessen, vormen van dienstverlening en communicatie. Ook in minder voor de hand liggende sectoren zoals de journalistiek zien we deze ontwikkeling. Een voorbeeld:de Amerikaanse onderneming Narrative Science ontwikkelt software die zelf simpele sportverslagen schrijft. Niet zo goed als een sportverslaggever dat kan, maar blijkbaar voldoende voor verslagen van amateurwedstrijden; in 2013 werden in de VS 400.000 verslagen van juniorhonkbalwedstrijden door software geproduceerd en in 2014 was dat al opgelopen tot 1,5 miljoen. Ook een toenemend aantal beursberichten wordt door software ‘geschreven’.

Volgens de Amerikaanse internetondernemer en investeerder Marc Andreessen gaan software-ondernemingen het komende decennium de dienst uitmaken in belangrijke sectoren. Voorbeelden van ondernemingen die zijn uitgegroeid tot softwarecompanies zijn volgens Andreessen: Amazon, Google, Netflix, Zynga, Spotify, Snapfish, Skype, LinkedIn. Volgens deze investeerder gaat software ook in de gezondheidszorg en onderwijs een belangrijke rol spelen. ”Health care and education, in my view, are next up for fundamental software-based transformation”, aldus Andreessen.

Zie voor software-ontwikkelingen:

Nederland telde in 2014 ongeveer 44.000 ondernemingen die software maken. In deze sector, die een economische waarde vertegenwoordigt van bijna 3% BBP, werken ruim 164.000 mensen. Een goed overzicht van de ontwikkelingen in de softwaresector in Nederland kun je vinden in de publicatie De softwaresector in Nederland Survey 2014.

Zie ook: 

11