3.7 Het Internet of Things

Steeds meer apparaten die digitaal communiceren

De komende jaren krijgen we te maken met de opmars van het Internet of Things (IoT) ook wel aangeduid als het Internet of Everything. Het gaat om een digitaal netwerk van apparaten en objecten die met elkaar ‘communiceren’. In de nabije toekomst zullen steeds meer objecten met het internet worden verbonden. Deze smart connected devices zijn voorzien van een miniatuurcomputertje (circa 1 tot 2 cm), chips en sensoren en de objecten kunnen via het web met elkaar ‘praten’. Het Internet of Things dateert al van rond 2000, maar kwam toen niet van de grond; de technische mogelijkheden waren beperkt en duur. Door nieuwe technologie (miniatuurcomputers, RFID-tags en apps) in combinatie met veel lagere kosten, is er nu sprake van een snelle opmars.

De verwachting is dat in 2015 wereldwijd 25 miljard objecten digitaal met elkaar in contact staan. Deze zogenoemde smart products kunnen via het internet worden aangestuurd. Daarbij gaat het onder meer om (zelfrijdende) auto's, straatverlichting, medische apparatuur, huishoudelijke apparaten (koelkast, verwarming, magnetron, enz.), alarminstallaties, fitnesstoestellen, dijkbewaking, verkeersnavigatie enz. Ook zullen steeds meer dagelijkse handelingen zoals het aandoen van het licht of de verwarming met de smartphone plaatsvinden.

 

Smart business

Het Internet of Things zal vooral in technische bedrijfssectoren leiden tot nieuwe bedrijvigheid en extra banen, met name in de westerse landen. Tegelijkertijd zal het Internet of Things leiden tot het omvallen van bestaande bedrijven waarvan het verdienmodel niet bestand is tegen deze technologische ontwikkeling. Door smart devices met smart devices te verbinden ontstaan talloze (nieuwe) business-mogelijkheden, ook buiten de technologische sector. In toenemende mate zal business smart business worden.

Box 3 Inspirerende voorbeelden

  • Slimme vuilcontainers die zelf aan de vuilophaaldienst melden dat ze geleegd moeten worden
  • Parkeerplaatsen, voorzien van sensoren die in combinatie met een app automobilisten automatisch naar een lege plaats navigeren
  • Slimme energie-apparatuur die het energieverbruik optimaal regelt
  • Sensoren in kleding en horloges die je conditie kunnen meten en communiceren met je smartphone (wearable technology)
  • Voorwerpen met ingebouwde chip, die je bij verlies kunt traceren met je tablet en smartphone
  • Slimme huishouding, waarbij belangrijke objecten (beveiligingsapparatuur, verwarming, ijskast, tv, koffiezetapparaat, muziekapparatuur enz.) connected zijn en die worden aangestuurd met apps op je smartphone
  • Connected apparatuur voor medische doeleinden en monitoring op afstand

14