Cezoma: de sleutel is volledige digitalisering

Gestart als producent van garenopwikkelmachines voor de textielindustrie, maakt het Brabantse Cezoma-Uniemach (1939) tegenwoordig spoelmachines voor een breed scala aan markten, van automotive tot aan dental floss. Eigenaar Adri Ceelen moest ‘Smart’ worden om te overleven, zegt hij. Zijn bedrijf is volledig gedigitaliseerd, tot en met de interactie met de keten.

 

Wat maakt Cezoma tot voorbeeld van Smart Industry? 

“Wij zijn een klein bedrijf, dat enkelstuks machines produceert die de hele wereld overgaan. Die moeten 100 procent goed zijn op het moment dat ze worden geleverd, ze moeten feilloos werken. We kunnen er niet achteraan, dat is te kostbaar. Communicatie in de breedste zin van het woord staat daarom centraal. Alle bestanden, van tekeningen tot correspondentie, zijn gedigitaliseerd. In het proces mag niets misgaan. Dat begint bij de order-intake en gaat door tot en met de aflevering.”

 

Wanneer bedacht je dat het anders moest? 

“In 1987 ging het ronduit slecht. Toen heb ik twee besluiten genomen. De focus werd niet langer alleen gericht op de wisselvallige textielindustrie en we stopten met zelf produceren. Dat was het moment waarop we sterk zijn gaan investeren in ict-oplossingen en zo hebben we het gehele traject gedigitaliseerd, zowel naar de klant als naar de keten. Daarbij hoorden – in die tijd nog revolutionaire – faciliteiten die mij in staat stelden op afstand altijd bij alle bestanden te kunnen. Zo legden we de basis voor een slimme, uitgeklede bedrijfsvoering.”

 

Wat heeft die keuze opgeleverd? 

“Een sterk product waar mijn klanten blij mee zijn. En goede marges. De status quo die ik heb bereikt stemt mij zeer tevreden. Met de kleine series die wij nu maken en de markten die we bedienen, hebben we hier een meer solide basis dan wij in bijvoorbeeld China zouden hebben.”

 

Welke ambities zijn er? 

“Ik zie twee lijnen. De eerste is richting toeleveranciers. Die zouden door nog sterker op Smart in te zetten wellicht goedkoper klantspecifieke oplossingen kunnen produceren. De tweede lijn loopt richting service en onderhoud. Momenteel kunnen wij machines op afstand uitlezen, het komt ook voor dat de klant dat zelf doet en bijvoorbeeld storingen rapporteert. Dat gebeurt hoofdzakelijk via e-mail. Ik zie mogelijkheden om daarvoor mobiele technologie in te zetten, bijvoorbeeld een app.”

www.cezoma.com

38