Eerherstel voor de ambachtseconomie 

In verschillende Europese landen wordt gewerkt aan herstel van de ambachtseconomie. Die biedt niet alleen veel werk, maar de banen in deze sector kunnen minder dan in andere sectoren door robots worden overgenomen. Door vergrijzing bestaat het risico dat ambachtelijke beroepen langzaam uitsterven. In de Nederlandse ambachtssector werken ongeveer 800.000 mensen, dat is zo'n 10 procent van alle werkenden in ons land. Tot 2025 heeft deze sector bijna een half miljoen nieuwe mensen nodig, mede doordat veel vaklieden met pensioen gaan.

Om welke ambachten gaat het? Die lijst is veel te lang om hier op te nemen. In de technieksector kun je denken aan timmerlieden, stratenmakers, schilders en schoorsteenvegers. Maar ook om lassers, meubelmakers, houtbehandelaars, schoenmakers, automonteurs, loodgieters, elektrotechnici, monteurs ICT en naaisters. Het gaat om kappers, bijenhouders, slagers en bakkers. In de gezondheidssector om beroepen als prothese- en tandtechnici en opticiens. En in de creatieve sector om product- en kledingontwerpers, multimediaontwikkelaars, juweliers en interieurontwerpers.

Om ook in de toekomst in deze behoefte te kunnen voorzien heeft het kabinet begin 2015 75 miljoen euro extra ter beschikking gesteld om ambachtsopleidingen te bevorderen. Zie  "Handmade in Holland: vakmanschap en ondernemerschap in de ambachtseconomie"

26