Voorwoord

Alles wordt anders

In de komende tien jaar zal de wereldeconomie ingrijpend veranderen. Vooral door de onstuitbare opmars van het internet en het enorme tempo waarin nieuwe technologische ontwikkelingen zich aandienen. Dit heeft niet alleen grote invloed op de economieën van landen en het beleid van regeringen, ook de omzet van veel bedrijven zal er mede door worden bepaald. Nieuwe internettoepassingen als e-business, e-security en e-energy spelen een cruciale rol in deze ontwikkeling. Daarnaast bepalen slimme robottechnologie, ‘zelflerende’ computers, het zogenoemde Internet of Things, 3D-printen, nano-technologie en analysetechnologie voor big data in toenemende mate de economische groei van een land én de verdienmodellen van bedrijven.

 

De revolutie

De optelsom en integratie van al deze ontwikkelingen in ons leven en werken betekenen een vierde industriële revolutie: Smart Industry. Deze revolutie biedt het Nederlandse bedrijfsleven de kans concurrerend te blijven in de wereldmarkt. In onze Smart fabrieken is straks sprake van een optimale digitale communicatie tussen productierobots en alle andere onderdelen van de productie; deze geautomatiseerde bedrijfsprocessen zorgen er voor dat het werk slim en flexibel wordt verdeeld tussen machines, apparaten en productiemedewerkers.

 

Smart Industry

Bij Smart Industry draait het om slimme internet- en ict-toepassingen waarbij de productie zo optimaal mogelijk wordt ‘geautomatiseerd’. Het gaat dan niet alleen om de klassieke maakindustrie, maar in beginsel om alle bedrijfssectoren in onze economie. Met behulp van digitalisering en de inzet van nieuwe technologie worden overal bedrijfsprocessen slimmer en efficiënter gemaakt; in ziekenhuizen, in de logistiek, in de uitgeefwereld, in de zakelijke dienstverlening enz.

 

Actieagenda

Veel westerse industrielanden zijn afgelopen jaren met stimuleringsmaatregelen gekomen om de opmars van deze industrie te bevorderen. In Nederland heeft het kabinet Rutte 2 samen met de industrie een speciale Actieagenda gepresenteerd die er voor moet zorgen dat ons land tot de Europese koplopers gaat behoren. Smart Industry moet in Nederland de aanjager worden van economische groei en de banenmachine van de toekomst. Nieuwe banen, leuke banen, de bestbetaalde banen.

 

De winnaars

Nederland heeft alles in huis om van Smart Industry een succes te maken. We hebben een krachtige industriële basis van grote én mkb-ondernemingen. We hebben een uitstekende ict-infrastructuur. Samenwerken zit in ons DNA. Kortom, we hebben alle mogelijkheden om de Nederlandse economie op voorsprong te brengen en tot de kopgroep van de wereld.te laten behoren op het gebied van slimme productie. Onze ambitie is een nóg sterkere Nederlandse industrie die groeit en voor banen zorgt. Niet meedoen is geen optie. Smart Industry heeft de toekomst, Smart Industry is de toekomst, Smart Industry is voor de winnaars.

 

Inspiratie

Dit boekje is bedoeld voor iedereen die inzicht wil krijgen in Smart Industry en in de impact op onze economie, bedrijven en onderwijsinstellingen. Dat doen we door belangrijke thema's te belichten die een rol spelen bij het ontwikkelen van een slimme industrie, zoals innovaties. Maar ook aan de hand van inspirerende voorbeelden van technologische bedrijven die al smart zijn. Lees bijvoorbeeld over hoe Lely in de digitale fabriek Smart DairyFarming boeren in staat stelt hun koeien aan het internet te koppelen. Dankzij alle data die hierdoor samenkomt, is betere verzorging van de individuele dieren mogelijk. En dat zorgt weer voor een betere gezondheid en een langere productietijd van de koe.

 

Doe mee

We wijzen er met nadruk op dat dit boekje niet af is, het is de start van een soort Wikipedia voor de nieuwe industrie. Daarom hebben we gekozen voor een smart publicatie in de vorm van een zogenoemd Websitebook. Als lezer heb je de mogelijkheid eigen bijdragen te leveren die van belang kunnen zijn voor een snelle en succesvolle ontwikkeling van de Nederlandse Smart Industry. Dit interactieve website boek biedt ook de mogelijkheid tot het uitwisselen van ideeën met anderen, het doen van suggesties en het aanleveren van nieuwe ideeën. We roepen dan ook iedereen op om mee te doen.

Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink en Willem Vermeend

1